Sikker
adgangskode

Lav et sikkert
password

Hvordan vælger jeg en god adgangskode?

Det typiske svar man får, når man spørger, hvordan man laver en stærk adgangskode er:

Mindst 8 tegn
Store og små bogstaver
Tal
Specialtegn

Som vi vil prøve at illustrere i denne artikel er det dog ikke helt sådan det forholder sig.

Hvad er en dårligt adgangskode?
N1nja_&q - Denne adgangskode er et skoleeksempel på hvordan man i årevis har bedt folk om at lave adgangskoder. Minimum 8 karakter, store og små bogstaver, tal og specialtegn.

Nyere forskning viser dog desværre at det er en relativt dårlig måde at løse problemet på. Koden er svær at huske men let for en computer at gætte.

Hvad er en god adgangskode?
En mere moderne måde er at lave en såkaldt adgangsfrase -som f.eks. korrekthestbatteriklips. Dette er i bund og grund en række ord eller en sætning. I dette tilfælder har vi udelukkende brugt små bogstaver. Dette er naturligvis ikke påkrævet men mest for at illustrere forskellen imellem de to fremgangsmåder.

Det smarte her er at den er utrolig let at huske. I stedet for at skulle huske 8 individuelle tegn skal du her blot huske 4 ord. Og denne metode er i langt de fleste tilfælde langt mere sikker.

Brug ikke personlige oplysninger i din adgangskode
I en tid, hvor alle vores oplysninger er let søgbare online, er det ikke svært at finde ting som din fødselsdato, gaden hvor du voksede op eller navnet på din første hund, så brug ikke disse ting som din adgangskode.

Og for lige at slå det fast med syvtommersøm: Nej, “adganskode”, “123456”, “facebook” og “qwerty” er heller ikke acceptable adgangskoder.

Er du i tvivl, om du har valgt de rigtige ord, kan du Teste dit password her og se hvor svært det er at knække.

Brug ikke den samme adgangskode
Opdater din adgangskode - Undgå at bruge den samme adgangskode på flere forskellige sider og ændre det med jævnligt mellemrum. Hvis en af dine online kontoer skulle blive hack’ed, så er risikoen større for at andre af dine kontoen også vil blive det.

Jeg glemmer altid min adgangskode?
Hvis du bruger vores ovenstående råd skulle du allerede nu have en adgangskode, som er langt mere sikker og lettere at huske. Men har du stadig problemer med at huske dine adgangskoder findes der flere services som kan hjælpe dig til at adminsitrere dine adgangskoder.

Den nørdede: Der er 8 tegn i den dårlige adgangskode. Rent kryptografisk kan man vurdere hvor meget entropi koden har, baseret på hvor vidt tegn typisk efterfølges af andre tegn, hvor mange typer tegne der bruges osv. Entropi er en definition af hvor meget “tilfældighed” der er i koden.
I dette tilfælde er den dårlige kode vurderet til ca. 35 bit entropi og vil tage en computer ca 9 timer at knække ved 1000 gæt i sekundet, hvorimod den stærke kode er vurderet til ca. 85 bit entropi og vil tage en computer ca. 277 billioner år at knække ved 1000 gæt i sekundet.

Med andre ord har vi igennem de sidste 20 år gjort en kolossal indsats for at sikre os at de koder vi opretter er meget svære for mennesker at huske men meget lette for computere at gætte. Ups…